Odkyselení organismu – trochu jiný pohled na věc

Hodnota pH je ukazatel, prostřednictvím kterého vyjadřujeme kyselost  nebo zásaditost vodných roztoků.  Zjednodušeně lze říci, že se kyselost určuje na základě množství vodíkových iontů v prostředí.  Neutrální roztok má pH 7. Kyselé roztoky mají pH nižší, zásadité vyšší.

Lidské tělo je složitý systém, ve kterém neustále probíhá obrovské množství dějů, plno látek se tvoří a jiné se odbourávají. Podle toho, kde jaký proces probíhá, a co je pro jeho průběh potřeba, jsou v různých částech těla různé podmínky, mezi takové podmínky patří i hodnota pH. Protože se v těle neustále něco děje, ani hodnota pH v jednotlivých oblastech není stálá.  Musí se však vždy pohybovat  v určitém rozmezí, aby mohly jednotlivé orgány, a následně i celý organismus, fungovat správně. Naše tělo má mechanismy, které podmínky v našem těle neustále upravují tak, abychom mohli přežít. Proto, že různé oblasti v tělě mají různé funkce, v každé oblasti je potřeba jiná hodnota pH:

ph

Krev: Ideální hodnota pH krve je 7,4 a pohybuje se v nepatrném rozmezí od 7,35 do 7,45. To znamená, že krev musí být neustále lehce zásaditá. Tělo musí nepřetržitě a za kažkou cenu udržet pH v nepatrném rozptylu uvnitř těchto hraničních hodnot, jinak umíráme.

Sliny: 7 – 8,  jsou tedy přibližně neutrální. Toto prostředí je vhodné pro udržení zdravého chrupu.

Žaludeční šťáva : 1,2 – 3,0. Kyselé prostředí je důležité pro trávení bílkovin a  eliminaci choroboplodných bakterií, které mohou být přijaty spolu s potravou.

Pankreatická šťáva: 7,1 – 8,3, což je vhodné prostředí například pro trávení tuků.

Pochva:  3,5 – 4,5. Nízké pH v pochvě je známkou přítomnosti přirozených bakterií, laktobacilů, které udržují zdravé prostředí v pochvě a chrání před kvasinkovými  infekcemi.

Kůže : 4 – 6. Povrch kůže je tedy mírně kyselý. Je to způsobeno tím, že potem se vylučuje více látek kyselé povahy. Zároveň je to však výhodné, neboť toto pH omezuje růst bakterií, které by mohly způsobovat infekce kůže. (Také máte doma sprchový gel s pH 5,5? smiley )

pomer

Moč: 5,0 – 6,5 – U zdravého člověka je pH moči ovlivněno nejvíce složením stravy. Laktovegetariánský způsob stravování způsobuje alkalizaci moči. Naopak strava bohatá na bílkoviny (maso) je doprovázena vyšší kyselostí moči. Uvědomme si, že ledviny jsou čistící orgán, čistí krev a do moči pak vyloučí vše, co nepotřebujeme. V moči se tedy nachází odpadní látky a „přebytky“. Když máme v tělě „moc kyselin“, bude moč kyselá, když „moc zásad“, bude moč zásaditá. Fyziologické pH moči je v rozmezí 5,0–6,5, krajní hodnoty jsou 4,5–8,0. Cokoliv mimo toto rozmezí nám ukazuje, že je něco špatně. Buď trpíme nějakým metabolickým onemocněním, nebo otravou, poruchou ledvin, atd. Pokud se pH moči nachází mimo toto rozmezí, vznikají také močové kameny. Vznikají jak v moči příliš kyselé, tak v moči příliš zásadité, rozdíl je pouze v jejich složení.  pH moči v zásadité oblasti může ukazovat na infekci močových cest bakteriemi, které produkijí enzym ureázu. Tento enzym stojí za vznikem amoniaku z močoviny a tím i za alkalizací moči.

Z předchozího textu je patrné, že v lidském těle můžeme nalézt hodnoty pH od 1,2 až k 8,3. To je velice široké rozmezí hodnot. Je pravda, že pH moči může vypovídat o pH organismu, resp. o momentálním stavu rovnováhy mezi kyselinami a zásadami v těle. Také je pravda, že je potřeba udržovat rovnováhu. Ovšem tu rovnováhu je třeba pojmout více komplexně. Potřebujeme látky kyselé i zásadité. Všeobecně většina procesů v těle vede k produkci kyselých látek, tělo je na to tedy "připravené" a daleko lépe se vypořádává s vyšší kyselostí (acidózou) než zásaditostí (alkalózou).

Rovnovaha

 Jak jsme řekli, rovnováha je důležitá, omezit maso může být jistě užitečné, stejně jako pití zeleného čase a zvýšení příjmu ovoce a zeleniny. Nemá však smysl používání různých léků na snížení kyselosti žaludeční šťávy, nebo roztoků  zásaditých solí na „odkyselení organismu“. Tím se přetěžujeme některými ionty, například vápníkem nebo sodíkem a navíc tím řešíme následek, nikoliv příčinu. Pokud se nevhodně stravujeme, nepomůže nám, že jídlo z rychlého občerstvení zapijeme roztokem jedlé sody. pH moči je pouze možný ukazatel, nikoliv cíl. Stejně jako vysoký krevní tlak, je to ukazatel, že něco není v pořádku. Ovlivňování primárně moči je jako by si člověk s vysokým tlakem řekl, že když přenastaví svůj takoměr tak, aby ukazoval nižší hodnoty, problém bude vyřešen, místo aby si našel čas na odpočinek, méně se stresoval, méně solil, našel si nějakou lehčí pohybovou aktivitu atd.

5

Takže ano, u lidí s jistým životním stylem může snížení příjmu kyselinotvorných látek (masa, kávy, alkoholu, cukru) pomoci při cestě za lepším pocitem zdraví. Neměli bychom se však omezovat jen na kontrolování pH papírků. Najděme si čas na odpočinek. Jezme v klidu, rozmanitou stravu s dostatkem ovoce a zeleniny, občas vyrazme do přírody, zajímejme se o správné dýchání. Řešme životní situace s pozitivní myslí a s humorem a určitě se budeme cítit lépe a budeme mít více energie.