Mango – snižuje cholesterol a posiluje imunitní systém

Mango - ovoce

Mango je tropické ovoce a plod mangovníku. Existuje přes 1000 odrůd. Pochází z jižní a jihovýchodní Asie. Je kulaté nebo ve tvaru švestky. Uvnitř je vždy placata pecka, která se nejí.

 

Nenápadné ovoce s velkou sílou

greenmango

Na první pohled je to docela nenápadné ovoce a kdo ho nezná, tak netuší jak sladkou a jedinečnou má chuť. Navíc, toto všechno jeho pravidelná konzumace dokáže: 

 

Snižuje cholesterol, udržuje pleť krásnou a zdravou, zlepšuje zažívání, posiluje imunitní systém, zlepšuje zrak, pomáhá při chudokrevnosti, zvyšuje sexuální apetit, zlepšuje paměť, upravuje Ph v těle – alkalizuje, pomáhá pozitivně upravovat tělesnou hmotnost, účinně bojuje celkově proti civilizační chorobám i druhům rakovin, pomáhá při úpalech z nadměrného opalování a pozitivně upravuje stavy diabetiků (obzvláště vývar z listů mangovníku).  

 

Nutriční složení:

Složka Jednotka Průměrný obsah Prvek (mg/100 g) Průměrný obsah Složka (mg/100g) Průměrný obsah
voda g/100 g 82,4 Na 2 vitamin C 37
bílkoviny g/100 g 0,7 K 180 vitamin D 0
tuky g/100 g 0,2 Ca 12 vitamin E 1,05
cukry g/100 g 13,8 Mg 13 vitamin B6 0,13
celkový dusík   g/100 g 0,11 P 16 vitamin B12 0
vláknina g/100 g 2,6 Fe 0,7 karoten 0,696
mastné kyseliny g/100 g 0,1 Cu 0,12 thiamin 0,04
cholesterol   g/100 g 0 Zn 0,1 riboflavin 0,05
energie kJ/100 g 245 Mn 0,3 niacin 0,5

Zdroj: Wikipedia

 

Jak nakrájet mango

 

1. Podélně kolem pecky, z obou stran.

mango 1


 

2. Až na úroveň slupky nožem vykrájet mřížku.

mango 3

 


 

3. Obrátit a lžičkou nebo jen tak jíst, vždy záleží na úrovni zralosti.

mango 5

 Okraje a zbytky manga od pecky okrájíme a slupku odstraníme.

 

Jak poznám, že je zralé

Ovoce je vždy nejvhodnější jíst plně zralé, šťavnaté a čerstvé. Jak vypadá zralé mango?

Mělo by být měkké už na povrchu, takže při koupi je vhodné ho mírně pomačkat. Existuje několik druhů manga, barva slupky tedy není rozhodující. Hlavní je měkkost a nejlépe i vůně. Jelikož jsou ale plody dovážené k nám zcela jistě ošetřovány různými prostředky, tak povrch manga u nás v obchodě (pokud není bio) vonět nikdy moc nebude.

Před konzumací je důležité mango omýt ve vlažné vodě. Já osobně používám i šetrné mycí prostředky, protože nevěřím, že bych postřik smyla jen čistou vodou. Ale je to můj subjektivní pocit. Každopádně slupku stejně nikdy nejíme.

 

Rychleji dozraje:  v papírovém sáčku při pokojové teplotě

Pomaleji dozraje: v lednici

 

Všeobecně bych ovoce neskladovala často v lednici. Není to pro něho přirozené.

 

Co s mangem

1. Jen tak, upravené podle postupu výše.

2. V ovocném salátu.

3. Jako pyré.

4. Jako smoothie.

Prosím, nikdy ho neupravujete tepelně, byla by obrovská škoda. 

 

Ovoce samostatně, prosím

Aby nás všeobecně ovoce nenadýmalo nebo nezpůsobovalo žaludeční problémy, je velmi vhodné ho jíst samostatně. Co to znamená? Nemíchat s jiným druhem jídla. Jako dezert ihned po jídle se tedy nehodí. Kvasilo by totiž v žaludku v momentě setkání se s jiným jídlem a jeho účinek by byl tedy opačný.

Tip: Vyzkoušejte někdy ovoce (jakokéliv množství do pocitu sytosti) na lačno, například na snídani. Po takovéto ovocné snídani počkejte půl hodiny až hodinu a běžným způsobem se nasnídejte, pokud potřebujete.  

Foto: internet