Kaki – rychle doplní energii

Kaki ke ovoce pocházející z Asie, a je pro něj mnoho různých názvů jako třeba kakichurma, hurmikaki, japonský persimmon, šaronské ovoce, korejské mango, medové ovoce nebo čínská švestka. 

Původ: Čína, před 2000 lety

Plod má jasně oranžovou barvu a tvarem připomíná rajče. 

 

Kaki

Hlavně v období Vánoc je u nás k dostání v obchodech, téměř všude tam, kde najdete čerstvé ovoce. 

Kaki, ovoce

 

Snižuje vysoký krevní tlak, pomáhá ke krásné a jasné pleti, slouží jako prevence před chřipkou a nachlazením, je to úžasný prostředek k rychlému doplnění energie, mírně projímá a zrychluje činnost střev, pomáhá diabetikům, je bohaté na antioxidanty a je to antistresový pomocník. Bio plody velmi účinně detoxikují organismus člověka. 

 

Zajímavost:  Do České republiky kaki začalo dovážet na podzim roku 2008, a to ze Španělska. Na podporu jejich prodeje byla v Praze poprvé spuštěna reklamní kampaň. Před rokem 1989 se plody kaki dovážely nejčastěji z Albánie, ale také z Itálie.

Pozor na:  tzv. Sharon fruit, což je obchodní značka pro ovoce, které se nechává dozrát uměle pomocí chemických látek. Toto prosím nepodporujme.


Jak nakrájet kaki

1. způsob: na půlměsíčky nebo čtvrtky. Stopku odstraníme. 

getimage


 

2. způsob: nakrájet vodorovně na kolečka

Kaki

 


 

3. způsob: slupku odstranit a nakrájet libovolně. nebo velmi zralé kousky rozkrojit napůl a vyjídat lžičkou

persimmon

Slupka se může konzumovat, ale většinou se vždy loupe. Osobně kaki jím se slupkou vždy, protože mi to tak chutná. 

 

Jak poznám, že je zralé

U kaki je velmi důležitá jeho zralost. Má specifickou sladkou chuť (něco mezi broskví a melounem s nádechem vanilky). Málo zralé plody a zejména slupka, mají svíravou trpkou chuť způsobenou vysokým obsahem taninů. Je přímo nevhodné jíst toto ovoce nezralé.

V obchodech je vždy nezralé, kvůli transportu. Je proto nutné, aby několik dní (záleží od měkkosti ovoce) ještě doma dozrávalo než ho začneme jíst.

 

Rychleji dozraje: při pokojové teplotě naskládané vedle sebe například v papírové nebo dřevěné bedýnce

Do lednice nedávat vůbec! Z osobní zkušenosti vím, že na sebe váže a chytá pachy ostatních surovin uložených v lednici.

Před konzumací je samozřejmě důležité ho umýt.

 

Všeobecně bych ovoce neskladovala často nebo vůbec v lednici. Není to pro něj přirozené.

 

Co s kaki

1. Jen tak, upravené podle možných způsobů výše.

2. V ovocném salátu.

3. Jako pyré například s banánem.

4. Jako smoothie.

Prosím, nikdy ho neupravujete tepelně, byla by obrovská škoda. Proč? O tom třeba někdy jindy v jiném článku.

Foto: internet